Prinsessan och ärten

Vad gäller det kungliga bröllopet och vem som ska leda vem nedför altargången, så kunde jag personligen inte bry mig mindre om Vickan så skulle slå volter i bastkjol sjungandes hoola bandoola. Fast nog undrar man ju hur det kommer sig att kronprinsessan i världens mest jämställda land tydligen missat det här med genustänk totalt. Att låta pappa leda en in i den blivande äkta mannens trygga famn är precis så traditionellt klyschigt och könskonserverande som man förväntar sig av ett kungabröllop.

Men med all den utbildning HKH Victoria fått ta del av, kunde inte någon hovdam ha försökt smyga in lite jämställdhetsideologi och genusvetenskap bland böckerna? Ens en liten, liten folder? Eller gjorde man kanske ett medvetet val i att låta bli? Kanske det är bäst med en kronprinsessa som lever sitt liv i lycklig omedvetenhet. För det vet ju var och en av oss som för alltid tagit av sig de rosa glasögonen, att livet blir ju inte precis lättare efter det. Det blir som den där ökända ärtan under de 100 madrasserna: trycker och trycker och låter inte dig längre blunda och sjunka in i ignoransens slöa sömn.

Det jämställda svenska samhället är dock en exportvara, som kunde förtjäna lite hjälp på traven för sin internationella lansering. Och vem är bättre lämpad för den uppgiften i Sverige än den första kvinnliga regenten i mannaminne? Tänk om Victoria kunde lyfta fram det fina jobb som görs i det här landet på inom genusforskning, kvinnligt nätverkande och barn- och ungdomsarbete. För att inte tala om alla kvinnojourer, som även internationellt sett är unika i sin omfattning.

För om kungligheterna kan resa land och rike runt för att främja försäljning av JAS-plan eller konkurshotade bilmärken, kunde man väl göra detsamma för jämställdheten? I marknadsekonomiska termer: ett jämställt samhälle är ett rikt och välmående samhälle. Väl värt att exportera!

Advertisements
This entry was posted in Equality. Bookmark the permalink.

2 Responses to Prinsessan och ärten

  1. noracc says:

    Jo, vi också tror jag. Och inget ont i det, det är ju fenomenal underhållning. Det kunde dock också vara underhållning med mening, men då skulle ju hela fundamentet skaka 🙂

  2. Katja says:

    Men nog tänker jag och min 6-åring titta på dem på tv i alla fall =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s